Aanpak overlast vaarverkeer
ingevoerd op 29-4-2008
Deze zomer levert de politie Noord-Holland Noord een bijdrage aan het plezier op het water door de overlast extra aan te pakken. Te snel varen, geluidshinder, schade aan het milieu of het varen onder invloed van alcohol. Schippers zien dit zomerseizoen extra politiecontroles in de waterrijke gebieden rond Graft-de Rijp, Schermer, Langedijk, Alkmaar, Hoorn en de wateren tussen Medemblik en Enkhuizen.
De vaarsurveillances zijn met name gericht op te hard varen in kwetsbare natuurgebieden. Maar er wordt ook gekeken of schippers wel beschikken over een vaarbewijs en of de boten voldoen aan de veiligheidseisen. Daarbij worden waterski’s en jetski’s niet vergeten.
Vaarverkeer levert op veel plaatsen naast gevaar ook overlast op. Iedere zomer komen bij de politie tientallen telefoontjes binnen van mensen die zich ergeren aan snelheid, geluid en de manier waarop mensen door havens en/of dorpen varen.
Brugspringen
Een ander fenomeen dat de politie tijdens de surveillance tegenkomt is het springen van bruggen in het water. In de APV van veel gemeenten staat dat dit verboden is. Ook dit levert gevaarlijke situaties op want boten passeren regelmatig en het is niet bekend wat er allemaal op de bodem van een vaart ligt. Een andere overtreding die een relatie heeft met vaaroverlast is het stichten van kleine brandjes tijdens het aanmeren met een boot. Of het afmeren van een boot in een rietkraag. Dit levert schade op aan het milieu en veroorzaakt overlast voor omwonenden.
Spelregels
Varen is genieten, maar kent wel een aantal spelregels. De schipper moet in het bezit zijn van een vaarbewijs en minstens 18 jaar oud zijn als de boot harder dan 20 km/u kan varen. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud mogen alleen een motorboot besturen als die niet harder kan dan 13 km/u en onder de 12 jaar mogen zij helemaal geen motorboot besturen. Een motorboot moet een blusapparaat, zwemvesten en een dodemansknop in werking hebben. Net al op de weg geldt ook op het water dat een boot besturen onder invloed van alcohol een misdrijf is.
Boetes
Voor het varen met drank op geldt een minimale boete van 220 euro. De maximale vaarsnelheid overtreden betekent een boete van minstens 60 euro en als iemand die nog geen 18 jaar is een boot bestuurt die harder kan dan 20 km/u riskeert hij of zij een boete van 130 euro.
Reactie: (Harry)
3-6-2008, 15:04
Het wordt hoog tijd dat er in de polders en binnenwateren wordt gecontroleerd,nesten worden verstoord en oevers beschadigd,en wie draait voor de kosten op,de bevolking ,ook die niet varen,dus mag er best eens goed naar gekeken worden,en als je je niet weet te gedragen dan moet er gecorrigeerd worden,zo simpel is dat.ik weet waar ik over praat,ik vaar ook.
Reactie: (willem)
2-6-2008, 20:28
leuk hoor
het scooterrijden is al voor de jeugd verpest
in een groepje staan met elkaar praten word ook al beboet met 65 euro
als nou ook het plezier op het water met boetes word verziekt dan gaan ze vanzelf wel aan de drank of worden baldadig of gaan uit frustratie de boel maar weer slopen