Aantal bijstandsgerechtigden gedaald naar 1250 cliënten
ingevoerd op 6-10-2006
Het aantal bijstandsgerechtigden in Hoorn is binnen een half jaar van 1372 cliënten gedaald naar 1250 cliënten. Vanaf april 2006 werkt de afdeling Werk en Bijstand van de gemeente Hoorn in het GWI (Gebouw Werk en Inkomen) samen met CWI, UWV en een aantal re-integratiebedrijven. De nauwere samenwerking tussen deze instanties, de extra aandacht voor bemiddeling van allochtonen, de strengere controle aan de poort en de aantrekkende economie heeft tot de snelle daling van het cliëntenbestand geleid.
De gemeente had zich tot doel gesteld per 1 januari 2007 zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden aan het werk te helpen en niet meer dan 1250 cliënten met een bijstandsuitkering te hebben. De afdeling Werk en Bijstand heeft het nodige in gang gezet om deze doelstelling te behalen:
De verhuizing naar het GWI heeft gezorgd voor korte lijnen tussen gemeente, CWI, UWV en re-integratiebedrijven, waardoor cliënten sneller aan het werk geholpen kunnen worden.
De gemeente heeft drie re-integratiecoaches aangesteld die speciaal de allochtone cliënten aan het werk helpen. Deze groep ondervindt relatief meer obstakels bij het vinden van werk. Door intensieve begeleiding van deze coaches heeft inmiddels een deel van de allochtone cliënten een baan gevonden.
De controle aan de poort is strenger geworden. Vaak gaan medewerkers bij een nieuwe aanvraag voor een bijstandsuitkering direct op huisbezoek om te beoordelen of de aanvraag terecht is. De rechtbank in Den- Haag heeft gisteren geoordeeld dat een huisbezoek een legitiem middel is om te controleren of een persoon rechtmatig een uitkering ontvangt of aanvraagt. De vordering van meerdere cliënten (verspreid over Nederland) tegen meerdere gemeenten op een verbod op huisbezoeken is door de rechtbank afgewezen.
Daarnaast heeft de aantrekkende economie gezorgd voor meer uitstroommogelijkheden. Dit alles heeft ertoe geleid dat de beoogde doelstelling van 1250 bijstandsgerechtigden voor 1 januari 2007 nu al bereikt is. Wethouder Jan de Boer: Dit geeft ruimte om meer begeleiding te bieden aan bijstandsgerechtigden die moeilijker te bemiddelen zijn naar werk.’ De taakstelling is inmiddels aangepast op 1200 cliënten per 1 januari 2007.