HOORNGIDS HOORN/REGIO | De Vlinderstichting, Ravon en Floron zijn op zoek naar de snor. Niet die van je buurman, en ook niet de broedvogel, maar de snor van het water. Misschien ken je het beter als baard of teen: het gebied waar de oever overgaat van droog naar nat. Dit stuk grond is soms droog en staat op andere momenten onder water.
In deze zone voelen planten zoals gele lis, moerasspirea, lisdodde, grote waterweegbree en gewone dotterbloem zich thuis. Soms staan ze met hun wortels in het water en steken hun stengels en bladeren boven het water uit, terwijl ze op andere momenten op het droge staan.
Waarom is een snor zo belangrijk?
Veel plant- en diersoorten maken gebruik van deze zone. Libellen, vissen, kikkers, salamanders, waterslakjes, watertorretjes en insectenlarven zoeken hier naar voedsel, beschutting of een plek om zich voort te planten.
Omdat watergangen soms grote hoeveelheden water moeten afvoeren, is begroeiing in deze zone niet altijd mogelijk. Helaas wordt deze zone soms onnodig vaak gemaaid, waardoor de snor geen kans krijgt zich te ontwikkelen en daardoor ontbreekt. Dit is zonde.
Help mee!
De natuurorganisaties hebben gemerkt dat de snor op veel plekken ontbreekt of erg eentonig is. Hoe is dit in de rest van Nederland? Daarom roepen ze op: ”Waar is de snor?”
Vanaf 27 mei kun je meedoen. Ga op zoek naar een snor bij jou in de buurt en stuur een foto in, maakt niet uit of het een goede of minder goede snor is. Je kunt insturen tot en met 9 juni. Door de snorren in Nederland in kaart te brengen, maak je ook nog eens kans op een prijs! Kijk snel op www.vlinderstichting.nl/waarisdesnor (http://www.vlinderstichting.nl/waarisdesnor) voor meer informatie.