Voorstel om knaagkever Oosterkerk uit te roeien

ingevoerd op 30-5-2006

Burgemeester en Wethouders van Hoorn stellen de gemeenteraad voor een krediet van 146.000 euro beschikbaar te stellen voor effectieve bestrijding van de bonte knaagkever in de Oosterkerk aan het Grote Oost in de binnenstad. Dit heeft het college op 16 mei besloten. Om de kever voorgoed een halt toe te roepen, is het nodig de kerk helemaal in te pakken en te behandelen met de zogeheten warmtemethode Wijhe.
 
De Oosterkerk heeft al jaren te lijden van de bonte knaagkever. Het insect heeft de afgelopen jaren voor honderdduizenden euro’s aan schade aangericht in de houten delen van de kerk. Vooral in de kap en het torentje van de kerk. Conventionele bestrijdingsmethoden door balken en spanten in te spuiten met gif hielpen niet. Bij de laatste inspectiebeurt is gebleken dat de knaagkevers zich door de hele kerk verspreid hebben. Daarom is een drastischer aanpak nodig. Slechts één bestrijdingsmethode biedt zekerheid dat de kevers ook echt dood zijn, namelijk de fysische bestrijdingsmethode, ook wel genaamd methode Wijhe. Daarbij worden de kerk en het torentje helemaal ingepakt en ondergaan ze een temperatuurverhoging tot tegen de 60° Celsius. Dit overleven de knaagkevers en hun eitjes niet. Een andere effectieve afdoende methode voor de kerk bestaat niet.

Toepassing van deze behandeling is dringend noodzakelijk omdat de kerk anders binnen enkele jaren wegens doorgevreten balken niet meer bruikbaar is. De Oosterkerk is een van de oudste monumenten van Hoorn en heeft een belangrijke multiculturele functie. De kerk wordt nu al bijna 25 jaar - sinds de restauratie die in 1982 werd afgerond - geëxploiteerd en bestuurd door de geheel uit vrijwilligers bestaande Stichting Oosterkerk.

Kosten van herstel
De kosten van herstel zijn geraamd op 446.000 euro. B en W vragen de raad een krediet van 146.000 euro beschikbaar te stellen. Dit bedrag bestaat uit 46.000 euro voor de bestrijding van de knaagkever in het torentje, dat gemeente-eigendom is, en 100.000 euro uit de algemene middelen. Van de 46.000 euro voor het torentje krijgt de gemeente 32.782 euro terug in de vorm van subsidie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Na aftrek van deze en andere subsidies resteert voor de Stichting Oosterkerk een bedrag van 136.500 euro, waarvoor de stichting zelf verantwoordelijk is. De stichting heeft goede hoop dat het lukt de financiering rond te krijgen.