Flitspaal Provincialeweg nu al effectief

10-11-2022

HOORNGIDS HOORN | Nog maar enkele dagen geleden is de flitspaal zeer zichtbaar neergezet op de Provincialeweg en nu al merken bewoners van o.a. de Streektuinen de gevolgen ervan. Positieve gevolgen, want de snelheid is zichtbaar - en voor hen ook hoorbaar - afgenomen. Op de plek waar de flitspaal wordt ingezet hebben zich meerdere ongevallen voorgedaan, veroorzaakt door te hard rijden. 

De nu al merkbare positieve gevolgen zijn geheel in lijn met datgene wat het Openbaar Ministerie beoogde: een verbetering van de verkeersveiligheid. Te hard rijden is nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Het risico op een verkeersongeval moet omlaag en daarvoor moet het aantal bestuurders dat zich aan de snelheidslimiet houdt omhoog. Handhaving is één van de middelen om dit doel te bereiken. Sinds deze week zet het OM de nieuwe flexflitser in, waarmee straks op meer dan 150 locaties in heel Nederland 24/7 gehandhaafd kan worden op de maximumsnelheid.

Flexflitser: flexibel en duurzaam
Bij de nieuwe flitspaal in Hoorn gaat het om een zogeheten flexflitser, een flexibele flitspaal. De flitser is niet vast opgehangen of met een paal in de grond, maar eenvoudig verplaatsbaar. De flexflitser handhaaft 24 uur per dag op de maximumsnelheid. De flexflitser is een flexibele vorm van snelheidshandhaving: de flitser staat ongeveer twee maanden op dezelfde plek en wordt daarna verplaatst. Zo kan op veel verschillende locaties gehandhaafd worden, en worden bestuurders bewuster van hun snelheid en rijgedrag. Later wordt de flexflitser weer op dezelfde plek teruggeplaatst, zodat bestuurders geprikkeld worden om duurzaam hun rijgedrag aan te passen. De flexflitser kan ook goed ingezet worden bij wegwerkzaamheden, waar tijdelijk een aangepaste maximumsnelheid geldt. De flitser kan twee maanden lang werken op de accu’s in de base-unit, er is dus geen stroomvoorziening nodig.   

Minder verkeersslachtoffers
In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 is het terugdringen van te hard rijden één van de prioriteiten. Het doel is: significant minder verkeersslachtoffers door snelheid in 2030. Het terugdringen van risico’s in het verkeer staat hierbij centraal. Handhaving is één van de middelen die hiervoor ingezet kan worden. Naast de vaste flitsers en de mobiele radar, die de politie voor korte tijd in kan zetten, heeft het OM succesvolle pilots gedaan met een verplaatsbare flitspaal: de flexflitser. Voor het eind van volgend jaar zullen nog 150 van deze flexflitsers door heel Nederland worden ingezet. De locaties worden geselecteerd op basis van overtredingscijfers, risico’s zoals kruisend verkeer, en het aantal ongevallen. Door afwisselende inzet verwacht het Openbaar Ministerie blijvende verbetering van de verkeersveiligheid.

Flitspaal Provincialeweg Hoorn Flitspaal Provincialeweg Hoorn