Aanpak veelplegers moet leiden tot minder overlast

ingevoerd op 10-4-2004

Een kleine groep criminelen zorgt voor veel overlast. Telkens weer vallen zij in herhaling als het gaat om strafbare feiten zoals inbraak, winkeldiefstallen en openlijke geweldpleging. Deze zogenaamde draaideurcriminelen bezorgen politie, justitie en hulpverlenende instanties veel werk. Daarom is besloten tot een gezamenlijke aanpak. Hiervoor hebben het openbaar ministerie, politie , de reclassering en het gevangeniswezen afspraken gemaakt met de drie gemeenten Alkmaar, Den Helder en Hoorn. De partijen hebben op donderdag 8 april het convenant aanpak veelplegers arrondissement Alkmaar ondertekend in het Gerechtsgebouw in Alkmaar.


Het doel van de samenwerking is de overlast voor de burgers die ontstaat door crimineel gedrag van veelplegers te verminderen.


Het beleid van de ondertekende partijen richt zich in eerste instantie tegen de groep zeer actieve veelplegers. Het gaat in de regio Noord-Holland Noord) om 108 personen. Het gaat dan om een persoon van 18 jaar en ouder die over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opgemaakt. Ook jongere veelplegers (12 tot en met 17 jaar) krijgen extra aandacht.




Brief

De criminelen die regelmatig misdrijven plegen krijgen binnenkort een brief van de politie. Daarin wordt ze medegedeeld dat ze onder de categorie veelplegers vallen. Dat betekent dat de politie hen actief zal volgen en dat ze, wanneer ze zijn aangehouden, kunnen rekenen op een snelle berechting door justitie.

Verder bestaat de aanpak uit het actief volgen van deze personen voor en na het plegen van het strafbaar feit. Vervolgens zal de veelpleger – als er wettelijke gronden zijn – worden voorgeleid aan de rechter commissaris. De officier zal hogere straffen eisen en standaard snelrecht toepassen. De officier van justitie heeft twee mogelijkheden: het aanbieden van een reclasseringstraject of het opleggen van een sanctietraject.



Keuze

Een reclasseringstraject is een keuze waarmee ook een verpleger akkoord moet gaan. Tijdens dit traject wordt in samenhang met de opgelegde straf, aan de hand van een hulpverleningsplan gewerkt aan het orde krijgen van het levenspatroon van de veelpleger. Het kan daarbij gaan om afkickprogramma’s, schuldsanering of agressietrainingen. Deze programma’s vinden plaats in overleg met penitentiaire inrichtingen waar de veelplegers verblijven. Wanneer een veelpleger weigert hieraan mee te werken dan zal hij te maken krijgen met een gevangenisstraf waardoor voor de samenleving de overlast (tijdelijk) vermindert. Mocht een veelpleger alsnog in herhaling vallen dan zal een snelle, strenge strafrechtelijke sanctie toegepast.



De gemeenten spelen een belangrijke rol in het plan van aanpak doordat zij reclasseringsprogramma’s financieren en voorzieningen (woningen/opvang) treffen voor de veelplegers.